Snare drum

Een kleine trom (de Engelse naam snare drum wordt ook vaak gebruikt) is een muziekinstrument dat bestaat uit een ketel klankkast, een slagvel (bovenvel) en een resonantievel (ondervel). Op het resonantievel kan een snaarmat (van ijzer of van nylon) (snaren) worden gedrukt waardoor de kleine trom een scherp geluid produceert. Via het snaarmechaniek kan de snaarmat ook van het resonantievel worden gehaald, dan produceert de trom een dof geluid. De trom wordt doorgaans bespeeld met trommelstokken, maar soms ook met bijvoorbeeld brushes (uitschuifbare kwasten met meerdere dunne metalen uiteindes).

De grote variant van de kleine trom is de paradetrom. Deze zie je vooral bij drumbands, fanfares en malletbands. Doordat deze variant een diepere ketel heeft, is de paradetrom iets beter geschikt voor in de open lucht. De trom produceert namelijk meer volume. Echter, ook de kleine trom is populair bij drumbands, fanfares en malletbands. De kleine trom klinkt namelijk scherper, feller en 'eigenwijzer' dan zijn grotere broertje (de paradetrom).

De kleine trom wordt gestemd via spanringen, spanklauwen en spanbouten. De spanklauwen zijn op de ketel van de trom bevestigd. Op de ketel wordt het vel gelegd en daaroverheen de spanring. Via de spanbouten die in de spanklauwen worden gedraaid, wordt de spanring op het vel gedrukt. Daardoor wordt het vel gespannen. Hoe strakker het vel wordt gespannen, hoe hoger het geluid wordt van de trom.

Doorgaans wordt de ketel van de troms gemaakt van hout of metaal. Er zijn snarentroms van bijna alle soorten hout, koper, messing, aluminium en zelfs enkele bijzondere modellen van carbonfiber en massief goud.

De maten van trommels worden meestal gegeven in inches. De meeste snarentroms hebben een diameter van 13 of 14 inch, en een hoogte van 3 tot 6 inch. Trommels met kleine maten (bijvoorbeeld 10"x3") worden piccolo snares genoemd.

Bij gebruik in een drumstel zorgt de snare drum samen met de hi-hat en de bass drum voor het aangeven van het ritme. In een basis vierkwartsmaat in de popmuziek wordt er twee keer op de snare drum geslagen: op de tweede en vierde tel.

De kleine trom wordt onder andere gebruikt bij een fanfare en een symfonieorkest.

Menu