Opleidingen

Opleiding volgen bij Drumfanfare FBL

Bij Drumfanfare FBL is het ook mogelijk om een instrument te leren bespelen. Daarvoor heeft de vereniging een instructieteam klaarstaan, om jou les te geven en op te leiden tot een volwaardig muzikant van ons orkest. Vanaf een jonge leeftijd kun je je al aanmelden om een instrument te leren spelen.

Je opleiding begint met lessen bij je docent, waar je de basisvaardigheden leert om het instrument te kunnen bespelen. Als je wat verder gevorderd bent, ga je in het leerlingenorkest spelen en leer je samen muziek maken. Bij FBL ga je ook beginnen met exerceren. Als je meerdere diploma’s hebt behaald, ga je stage lopen bij het grote orkest.

Ook zal het leerlingenorkest een aantal kleine optredens doen. Dit ter promotie van onze mooie vereniging en het alvast wennen om te spelen voor publiek.

Jaarlijks wordt er door het grote orkest en de leerlingen samen gespeeld, waar je je kwaliteiten kan laten zien aan je familie. Ook wordt er jaarlijks een jeugdweekend georganiseerd, waar je je medemuzikanten leert kennen. Kortom, muziek maken en gezelligheid gaan samen!

Als je begint met lessen, krijg je een instrument in bruikleen van de vereniging, die je kunt gebruiken om je het instrument eigen te maken.

Ook volwassenen zonder en met muzikale ervaring zijn van harte welkom.

De instrumenten waaruit je kan kiezen zijn:

Trommels zijn de grootste groep muziekinstrumenten binnen de membranofonen. Trommels bestaan doorgaans uit een ketel met een gespannen vel over de boven- en soms ook onderkant. Het geluid wordt gecreëerd door op het membraan te slaan. Dit gebeurt met stokken of met handen. Vandaar de term slaginstrumenten.

De trompet is een blaasinstrument van de familie der koperblazers waarbij het geluid ontstaat doordat de lippen die tegen het mondstuk geplaatst worden, met de adem in trilling worden gebracht.

De trombone is een blaasinstrument dat tot het scherpe koper wordt gerekend. De naam stamt van het Italiaanse tromba met het suffix one en betekent dus “grote trompet”. In de volksmond wordt dit instrument ook schuiftrompet genoemd, wat eigenlijk de naam van een ander koperinstrument is.

Het eufonium en de bariton lijken sterk op elkaar, maar zijn toch verschillend qua klank en functies. Een eufonium klinkt zwaarder, ronder en voller door zijn conische boring: die loopt taps toe van de klankbeker naar het mondstuk. De bariton daarentegen heeft een cilindrische boring.

De dwarsfluit wordt zoals de naam aangeeft, dwars op de lippen geblazen; de luchtstroom uit de mond staat haaks op de boring van het instrument. De kleinere en hoger gestemde uitvoering wordt piccolo genoemd, de grotere uitvoeringen altfluit en basfluit. De moderne dwarsfluit, tegenwoordig meestal van metaal is door Theobald Böhm ontwikkeld uit de traverso (barokfluit) die meestal van hout was

Een saxofoon, kortweg sax, is een blaasinstrument met een conische, meestal S-vormige buis, die voorzien is van kleppen. De saxofoon wordt niet tot de koperblazers gerekend, maar zoals alle riet-blaasinstrumenten tot de houtblazers. Saxofoons hebben een conische boring – ze worden van het mondstuk naar het bekeruiteinde toe breder. Het riet begint te trillen bij het blazen, zo ontstaat het geluid dat daarna door het andere deel van het instrument gaat. De drie grote delen van de saxofoon zijn het mondstuk, de hals en de beker. De saxofoon is een transponerend instrument en is uitgevonden door de Belgische bouwer van muziekinstrumenten Adolphe Sax.

De sousafoon, ook wel ringbas genoemd, is een tuba speciaal ontworpen om bespeeld te worden tijdens het lopen of marcheren. Het is een van de grootste en zwaarste koperen blaasinstrumenten. De sousafoon is een verdere ontwikkeling van de oudere en kleinere bombardon, en behoort tot het zogenaamde zachte koper. Door de cilindrische bouw heeft de sousafoon de meest compacte klank van alle tuba’s, die voor de rest allemaal conisch zijn.

en grote trom of Turkse trom (Italiaans: Gran Cassa) is slagwerk uit de groep der membranofonen. Het instrument bestaat uit een holle cilinder van ca. 70 tot 100 centimeter doorsnede en in de regel zo’n 40 tot 50 centimeter diepte dat aan een of beide zijden is bespannen met slagvellen. Behalve in fanfares en harmonieorkesten wordt vaak slechts één slagvel benut.

Een bekken of cimbaal/cymbaal is een metalen slagwerkinstrument. De cimbaal bestaat uit een ronde, iets gekromde metalen schijf die, afhankelijk van het gebruik, in het midden opgehangen is in een standaard of met een koord of riem wordt vastgehouden. Bekkens bestaan uit veel uiteenlopende (metaal)materialen, maten, diktes en vormen en hebben allemaal een eigen en unieke klankkarakteristiek.